Gestürzte Karamelcreme / Upside-down crème caramel

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Gestürzte Karamelcreme

Zutaten für 5 Personen
• 100 g Bio Zucker
• wenig Wasser
• 5 dl Bio-Milch
• ½ Bio-Vanilleschote
• 3 Bio-Eier
• 2 Bio-Eigelb
• 75 g Bio-Zucker

Vorbereitung
100 g Zucker hellbraun karamelisieren und mit heissem Wasser ablöschen und zu einem
dicken Sirup kochen
In Förmchen verteilen
Bio-Vanilleschote längs halbieren und auskratzen, Vanillemark und Schote zur Milch geben

Zubereitung
Milch und Vanille aufkochen
Eier, Eigelb und 75 g Zucker verrühren (nicht schaumig schlagen)
Heisse Milch nach und nach dazugiessen
Eiermilch durch ein feines Sieb passieren und in die vorbereiteten Förmchen füllen
In einem Wasserbad im Ofen bei ca. 160 °C ca. 30-40 Minuten pochieren (Nadelprobe)
Die Förmchen aus dem Wasserbad nehmen und auskühlen lassen
Die Karamelcreme stürzen und mit geschlagenem Rahm ausgarnieren


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Upside-down crème caramel

Ingredients for five servings
• 100 g organic sugar
• a little water
• 5 dl organic milk
• ½ organic vanilla pod
• 3 organic eggs
• 2 organic egg yolks
• 75 g organic sugar

Preparation
Caramelise 100 g sugar until it is light brown in colour and deglaze with a little hot water,
cooking to form a thick syrup
Pour into five moulds or a fairy cake baking tray
Cut the vanilla pod in half longways and scrape out the seeds, adding them and the pod to the
milk

Bring the milk and vanilla to the boil
Mix together the eggs, egg yolk and 75 g sugar (taking care not to beat)
Gradually add the hot milk
Strain the egg and milk mixture through a fine sieve and fill the prepared moulds with the liquid
Poach for approx. 30-40 minutes in a bain-marie in the oven at around 160 °C (needle test)
Remove the moulds from the bain-marie and leave to cool
Turn the crème caramels upside-down and garnish with whipped cream
 
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